Patisserie Holtkamp

Patisserie Holtkamp

'Wij zijn altijd aan het verbeteren en innoveren'

Bij Patisserie Holtkamp in Amsterdam draait het om ambachtelijke zaligheden. Alles wordt tot in de puntjes uitgedacht en verfijnd. Dit geldt voor de befaamde tarte tatin, citroen meringuetaarten, amandelkrullen, Sachertorte (de lievelingstaart van prinses Beatrix), maar ook de croquetten. Daarvan is de variant met garnalen het meest geliefd en bekend.

In 1969 opende Cees Holtkamp de deuren op de Vijzelgracht, waar al sinds 1881 een banketbakkerswinkel zat. Samen met zijn vrouw Petra maakte hij Holtkamp tot een begrip. Zelfs tot ver buiten Amsterdam. In 2002 namen dochter Angela en haar man Nico Meijles de zaak over. Zij zetten de trend voort om traditionele patisserie tot in perfectie te maken. Achter de kleine prachtige artdeco winkel van 16 m2, is de bakkerij een grote kruipdoor sluipdoor.

Dit is de plek ‘where the magic happens’. Door de grote bestellingen moest de croquettenproductie echter wel verplaatst worden naar een ander pand te Sloterdijk. Vroeger werd alles met de hand gemaakt, maar dat is tegenwoordig niet meer te doen. Om de productie machinaal te laten verlopen, was nog een hele klus. Angela: ‘Het is zo’n bewerkelijke croquet, dat de machines speciaal zijn uitgevonden. Ze zijn als het ware om de croquet heen gebouwd.’ Nico vult aan: ‘Dit gebeurde stap voor stap. Om alles precies zo te houden als wanneer je de croquetten met de hand zou maken, is alles maatwerk. En dat was een hele uitdaging, zelfs voor Verbufa.’

Het is een ongoing prestatie om alles heel precies en constant uit te voeren, met hele hoge kwaliteit. ‘Wij zijn altijd aan het verbeteren en innoveren zonder de traditie van het ambacht en de producten uit het oog te verliezen. Dat is onze zoektocht naar perfectionisme.’, aldus Nico. En daar worden niet alleen Nico en Angela gelukkig van, ook de klant. Want dat is uiteindelijk waar het om gaat: dat de klant geniet van de allerlekkerste traktatie.