Paul Peeters

Paul Peeters

‘Ik ben opgegroeid tussen de salami.’

Dat Paul Peeters in 1981 als vierde generatie ging werken in de zaak van zijn ouders en in 1999 ‘Vleeswaren Paul Peeters & Zonen: Quality Salami’  officieel overnam, was geen verrassende keuze. "Ik kom uit een familie van slagers. Ik ben opgegroeid tussen de salami.”

In 1903 startte de overgrootmoeder van Paul een slagerij. Later namen zijn grootvader en vader dit over en richtten zich specifiek op de productie van charcuterie. Nog specifieker werd het in 1992, toen de wetgeving rond vleesbereiding zwaarder werd. “Wij produceren nu alleen nog salami. Die keuze was niet moeilijk, wij waren immers het sterkst in salami.” “Vroeger had je ambachtslui die tot op de millimeter de juiste korrel van de worst konden cutteren. Tegenwoordig werken wij graag met de vulmachine van Verbufa. De nieuwe vulbus vervangt eigenlijk de kunst van het cutteren op de korrel. De vulbus levert een constante korrel en dus een constanter product, of het nu gaat om een worst van 75 gram of van vijftien kilo. Voor de rest bestaat de productie van salami nog steeds uit het hebben van kennis en ervaring, het echte ambacht.

”De recepten voor alle salami’s, waaronder de notensalami, de ringworst, de bolzano en de Ardeense salami zijn gemaakt naar oorspronkelijk recept. De worsten zijn in de loop der jaren wel geëvolueerd naar smaken van nu. Nieuwe smaken worden in huis zelf ontwikkeld, inspiratie vinden ze overal. “Bij Peeters doen wij alles zelf. Van de ruwe grondstof tot aan de verpakking voor de consument. Daarmee kunnen we flexibiliteit en maatwerk bieden. "De ingebruikname van de hypermoderne slicing-afdeling in 2003 draagt hier aan bij.

Het bedrijf maakt sinds eind 2012 voor 75 procent onderdeel uit van de Group Willy Naessens. “Deze groep heeft ondanks zijn omvang van zestienhonderd personeelsleden nog steeds een familiaal karakter. Dat waardeer ik zeer, dit was ook één van de drijfveren om na meer dan honderd jaar driekwart van de aandelen te verkopen. Er wordt veel naar de groep geluisterd. Een goede samenwerking komt van twee kanten. Na bijna een jaar voel ik dat deze samenwerking goed zit en kan ik dus stellen dit de juiste beslissing was voor de verdere toekomst van Vleeswaren Paul Peeters & Zonen.”